Glassoorten

Wanneer u een huis laat bouwen of gaat renoveren zal u keuzes gaan maken uit het grote aanbod aan glassoorten. Zo zijn er specifieke glazen gericht op het beveiligen van een pand, kunt u isolatieglas kopen, of is het mogelijk om te kiezen voor glas in lood panelen. Welke van de beschikbare glassoorten het beste aan uw wensen voldoet is afhankelijk van diverse voorwaarden. Op deze pagina vindt u daarom meer informatie over de verschillen tussen de diverse glassoorten en hun voor- en nadelen.

Enkel of dubbel glas

Jarenlang was enkel glas de meest gebruikelijke vorm van beglazing voor woonhuizen in Nederland. Al een paar jaar wordt er steeds meer dubbel glas gebruikt. Het voordeel van dubbel glas ten opzichte van enkel glas is dat dit beter isoleert, en daardoor het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert. Ook houdt dubbel glas in de zomer beter de warmte tegen. Voor optimaal resultaat in de isolatie kunt u het beste gaan voor speciaal isolatieglas. In de volksmond noemen ze dit wel HR++ glas. Wij kunnen u helpen bij de keuze van glas tijdens een gesprek waar u uw wensen te kennen geeft. Enkel glas wordt voornamelijk gebruikt bij het creëren van deuren of glaspanelen binnenshuis. Door floatglas toe te passen zijn er diverse variaties mogelijk.

Inbraak- en veiligheidsglas

Ramen zijn nogal inbraakgevoelig. Er zijn diverse glassoorten op de markt, waarbij de mogelijkheid tot inbraak verkleind wordt. Een voorbeeld hiervan is het standaard inbraakwerend glas. Dit zijn twee glasplaten die onder hoge temperatuur zijn versmolten met een laagje kunststof. Naast de standaard inbraakwerend glassoorten, zijn er ook glassoorten die werken met een speciale breuktechniek. Bij schade zullen dergelijke glazen niet breken, maar in duizenden kleine stukjes uiteenspatten. Zo voorkomt u risico op letsel.

Isolatieglas

Zoals gezegd is er speciaal isolatieglas op de markt. Isolatieglas bestaat net als dubbel glas uit twee glasplaten. In plaats van lucht wordt er in de spouw specifiek isolatiegas gespoten die de luchtcirculatie vermindert. Hierdoor blijft de warme lucht beter binnenshuis en kou beter buiten. Als u HR++ beglazing heeft kunt u jaarlijks tot 15% besparen op uw stookkosten ten opzichte van enkel glas.  HR++ beglazing heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Ook bestaat er al HR+++ beglazing op de markt. Deze is duurder in aanschaf en wordt vaak specifiek aangevraagd.